Ammattitaitoinen kampanjatyö ja konsultaatio pelasti lapsia somen vaaroilta

Someturva & Netprofile

Kiusaaminen sosiaalisessa mediassa on yleistä, ja etenkin lapset kohtaavat häpäisyä, henkistä pahoinpitelyä ja seksuaalista hyväksikäyttöä erilaisilla alustoilla. Someturva on tekoälypohjainen palvelu, joka kehitettiin suojaamaan käyttäjiä päivittäisiltä sosiaalisen median vaaroilta ja auttamaan erilaisissa ongelmatilanteissa.

Someturva logo_web

Lisää näkyvyyttä ja todellisia tapauksia ratkaistavaksi 

Rahoittajien vakuuttaminen omasta ideasta on haaste jokaiselle startup-yritykselle. Edes sellainen organisaatio, jonka ensisijaisena tavoitteena on yhteiskunnallisen epäkohdan ratkaiseminen, ei ole tässä suhteessa poikkeus.

Someturva oli vuonna 2018 saanut jo pientä rahoitusta, mutta tunnettuuden puute oli esteenä pilotointivaiheen etenemiselle. Sen enempää somekiusaamisen uhreiksi joutuneet nuoret kuin ne aikuiset, joiden tehtävänä on tunnistaa sosiaalisen median väärinkäytöksiä, eivät olleet tietoisia palvelusta. 

Lisäksi Someturvan haasteena oli se, että tekoälyyn pohjautuva oikeusapua tarjoava palvelu edellyttää, että sitä opetetaan aitojen ratkaistujen tapausten avulla. Tarvittiin siis enemmän tietoa todellisista sosiaalisen median kiusaamis- ja hyväksikäyttötapauksista.

Apua saadakseen Someturvan perustaja, Suvi Uski, kääntyi Netprofilen puoleen. Yhdessä sovimme, että Netpofile tukisi Someturvaa näkyvyyden ja tietoisuuden kasvattamisessa pro bono -työnä. 

Hyväksikäyttö ja pedofiilit nousivat puheenaiheeksi mediassa ja somessa

Työ alkoi vauhdikkaasti Netprofilen tiimin luodessa Someturvalle huolellisesti kohdennettuja sosiaalisen median kampanjoita, joiden avulla lisättiin tietoisuutta, koulutettiin lapsia ja rohkaistiin uhreja tunnistamaan väärinkäytökset ja ilmoittamaan niistä. Kampanjat menestyivät hyvin ja kävijämäärä someturva.fi:ssä kasvoi. Samalla Someturvan asianajajat auttoivat uhreja rikosten tunnistamisessa ja rikosilmoitusten tekemisessä poliisille. 

Joulukuun alussa sattuma puuttui järkyttävällä tavalla peliin. Silloin mediassa uutisoitiin Oulussa tapahtuneesta 10-vuotiaan tytön pahoinpitelystä ja raiskauksesta. Sanomalehtien otsikoiden lisäksi tapaus aiheutti poliittista jännitystä ja kaaoksen sosiaalisessa mediassa – kansa oli järkyttynyt. Lasten hyväksikäyttö nousi keskustelun aiheeksi laajasti, ja se rohkaisi edelleen ihmisiä ja erityisesti lapsia (70 % ilmoituksista tuli lapsilta) hakemaan apua Someturvalta.  

Yhteistyö Netprofilen kanssa merkitsi käännekohtaa Someturvalle

Netprofile ja Someturva jatkoivat kampanjointia tammikuuhun 2019 saakka. Silloin saavutettiin tuhannen todellisen selvitetyn tapauksen raja, mitä pidettiin riittävänä aineistona tekoälypohjaisen palvelun kehittämiselle. 

”Netprofile tuli apuumme juuri silloin, kun tarvitsimme kipeästi laaja-alaista startup-yrityskonsultointia. Saimme ammattitaitoista käytännön apua tehokkaan kampanjan toteuttamiseen. Sattumalta juuri silloin myös suomalainen yhteiskunta tarvitsi apuamme eniten. Olimme silloin ja olemme edelleen oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun pelastamme lapsia mitä hirveimmiltä rikoksilta ja tuemme somekiusaamisen uhriksi joutuneita lainopillisella avulla”, sanoo Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski. 

Someturva työskentelee edelleen herkeämättä auttaakseen verkon käyttäjiä havaitsemaan online-petoja. Sen tekoälypohjaista palvelua tarjotaan yrityksille, laitoksille, kunnille ja kouluille. Ne maksavat palvelusta työntekijöidensä, opiskelijoidensa, lastensa tai muun yleisönsä puolesta, joille haluavat tarjota juridista apua somerikosten yhteydessä.

Netprofile voitti Someturvan kanssa tehdyllä työllä kansainvälisesti arvostetussa viestintäalan SABRE Awards -kilpailussa PR Agency Citizenship -kategorian vuonna 2020.


Tekoälypohjainen suomalainen Someturva-palvelu on sosiaalisen median käyttäjille suunnattu turvapalvelu, joka palvelee somessa kiusattuja, uhattuja ja häirittyjä 24/7. Palvelun ovat perustaneet suomalaiset juridiikan, teknologian ja sosiaalipsykologian ammattilaiset.

bg-afro-woman-laptop-1163601019

"Netprofile oli paikalla silloin, kun tarvitsimme kipeästi laaja-alaista startup- yrity-konsultointia. Saimme ammattitaitoista käytännön tukea tehokkaan kampanjan toteuttamiseen. Sattumalta juuri silloin myös suomalainen yhteiskunta tarvitsi meitä eniten. Olemme olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan pelastaessamme lapsia hirveiltä rikoksilta ja tukiessamme some-kiusaamisen uhreja lainopillisesti."

Suvi Uski, toimitusjohtaja ja perustaja, Someturva

Kiinnostuitko somemarkkinoinnista? Ota yhteyttä!